top of page
  • sekerlerahsap

Ahşap Evler

Güncelleme tarihi: 23 Kas 2022

Ahşap ev, kütük veya odun ev en sağlıklı yaşam mekanlarından birisi olsa gerek. Bu fikri ağaçlara taşıyarak ağaç ev yapmak ise en güzel çocukluk rüyalarımızdan birisi değil midir zaten?






NEDEN AHŞAP EV TERCİH ETMELİYİM?

Verimli enerji

Ahşap doğal bir yalıtkandır ve soğuk ve ısıyı izole etmede çok etkilidir. Bu, taş, beton ve tuğla evlere kıyasla önemli miktarda enerji tasarrufu anlamına gelir. Ahşap, iyi bir ısı yalıtkanı olmasının yanı sıra, ahşap evleri sıcak, rahat ve huzurlu hale getiren mükemmel bir ses emicidir.




Ekonomik açıdan verimli

Ahşap binaların inşa edilmesi ve inşaatlarının dikkatli bir şekilde planlanması nedeniyle, taş veya beton gibi malzemelerden yapılan binalara kıyasla hızlı bir şekilde inşa edilirler. Bu hızlı inşa, önemli bir para tasarrufu sağlar.




Mimari olarak çok yönlü

Tasarımlarımız yapınızda değişiklik yapmayı kolaylaştırır. Eklemeler yapmak, arsa boyutunu değiştirmek veya tasarım içindeki odalar arasında dolaşmak, evinizin istediğiniz tarzda olmasına olanak tanır.



Çevre dostu

Ahşap yapılar atmosferik CO2'yi emerek ve depolayarak çevreye aktif olarak yardımcı olur.

Ahşap evler, geleneksel tuğla ve betondan yapılmış evlerden daha ekolojik ve ekonomik bir alternatiftir. Ahşap sadece doğanın bir parçası değil, aynı zamanda çevre için de faydalıdır.

Ahşap evler prestijli, çevre dostu ve sağlıklıdır. Ahşap dayanıklı bir yapı malzemesidir. Bakımlı ahşap evler yüzyıllarca dayanabilir. Litvanya, İskandinav ülkeleri ve Sibirya'da halen 600-700 yıllık evler var. Modern teknolojilere uygun olarak inşa edilen ahşap ev, çevre dostu, rahat ve dayanıklı olur.






SAĞLIKLI YAŞAM ORTAMI VE EKOLOJİ

Ahşap doğal, sağlıklı ve çevre dostu bir malzemedir. Ahşap evde yaşamak sağlıklıdır, çünkü ahşap ev inşasında kullanılan ağaç kütüklerinde kalan reçine insanların solunum yollarını ve akciğerlerini olumlu yönde etkiler. Sıcak ve doğal ahşap renginin ruh halini olumlu etkilediği, insanlarda sinir sistemini yatıştırdığı ve rekreasyon için dostane koşullar yarattığı tespit edilmiştir. Kütük evlerde toz yoktur. Ahşabın elektrostatik özellikleri, statik elektrik gücünün, toz oluşum nedeninin, odalarda birikmesine izin vermez. Odalarda çok fazla toz alerjiye neden olabilir. Bu nedenle, alerjisi olan kişilerin kütük evlerinde yaşaması önerilir.




DOĞAL HAVA NEMİ VE MİKRO İKLİM

Ahşap evler doğal nem dengesini evin içinde tutar. İç mekandaki nem seviyesi yükselirse, ahşap duvarlar “içmeye” başlar. Çok kuru ise, ahşap emilen nemi geri getirecektir. Bu şekilde, kütük evlerin içindeki nem her zaman dışarıdaki ile aynı kalacaktır. Diğer ev tiplerinin aksine, kütük evlerde hava kurumaz. Kütükler, aşırı nemi biriktirmek ve geri vermek için optimum oda sıcaklığının korunmasına yardımcı olur. Kütük evler nefes alır ve bu nedenle doğal havalandırma duvarlardan geçtiği için klima sistemlerine gerek yoktur.



AHŞAP EVLERİN TERMAL PERFORMANSI

Kütükler yüksek ısı depolama kapasitesine sahiptir. Ahşap duvarlar sıcaklığı depolar ve yavaş yavaş tüm odalara dağıtır. Ahşaba dokunursanız, asla soğuk değildir ve yüzey sıcaklığı oda sıcaklığına benzer. Bu, evin içinde konfor sağlar. Bu yüzden en büyük donda bile bir kütük ev sıcak kalabilir. Kütük evler daha erken ısınır ve tuğla evlere kıyasla sıcaklığını daha uzun süre korur.

Ahşabın belirtilen termal özellikleri nedeniyle kütük evler sıcak mevsimlerde serindir, sıcak iklim bölgelerinde mükemmel bir çözümdür.



DEPREM GÜVENLİĞİ : Depremde yapılara etki eden kuvvetler, yapının ağırlığıyla doğru orantılı olarak etkisini gösterir. Ahşap karkas binalar çelik binalara göre 13 kat, betonarme binalara göre de 5 kat hafiftir. Yalnız bu faktör dahi ahşap karkas yapıları deprem riski dikkate alındığında avantajlı kılmaktadır. Sistem bütünü olarak bakıldığında tüm yapısal tasarımı, bağlantı detaylarının güvenilirliği ve hepsinden önemlisi yüksek standartların gerektirdiği mühendislik hesapları ile ahşap karkas yapılar en iyi performansı sergilemektedir. Ahşap Karkas Yapı Teknolojisi ile üretilen binalarda deprem güvenliği en yüksek düzeyde sağlanmaktadır. Sarsma tablası ile gerçekleştirilmiş olan ahşap karkas yapı sistemi deprem deneyinin sonuçlarına göre ahşap karkas yapılar, Richter ölçeğine göre 8 büyüklükteki depremlere dayanıklıdır.



YANGIN GÜVENLİĞİ : Yapısal ahşap keresteler büyük kesitlerde kullanıldığında kolay yanmayan malzemelerdir. Çünkü yangına maruz kalan ahşap malzemenin öncelikle dış yüzeyinde karbonlaşma (kömürleşme) tabakası meydana gelir. Bu tabaka iyice kuruyup çözülene kadar alevler ahşabın iç katmanlarına tesir edemez. Diğer yandan çelik binalarda çeliğin malzeme özelliği olarak çok kısa sürede yapısında yumuşamalar meydana gelip deformasyonlar başlar ve bağlantı noktaları ani olarak dağılır ve yapı aniden çöker. Betonarme binalarda ise erime ve çökme etkilerinin çok uzun zaman aldığı düşünülse de aslında betonun içinde bulunan demir donatılar yüksek sıcaklığa maruz kalmalarından ötürü taşıma değerlerini yitirirler ve betonarme sistemler böylelikle ayakta durur gibi gözükse de aslında yapısal tasarım aşamasında taşıyacağı öngörülen yükleri artık taşıyamaz hale gelirler. Yangın esnasında yaşamsal kritik zaman ilk 5–7 dakikadır. Bu süreden sonra yapı içinde bulunan insanlar zehirlenmeden veya yanmadan dolayı yaşamlarını kaybederler. Yangın esnasında taşıyıcı sistemden ziyade en önemli ölümcül etkenler yapı içindeki ev tekstili türü yanıcı malzemelerdir.






1.353 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Tiny House

bottom of page